fbpx
Samhället misslyckades med att skydda de sköraste och sjukaste under pandemin. Historien kommer visa att det främst var de demenssjuka som dog i tusentals på våra äldreboenden. Socialminister Lena Hallengren försvarar sig i min podcast mot kritiken att man borde hållit de sjuka och demenssjuka åtskilda när pandemin härjade som värst. Och så pratar vi om varför den dödliga folksjukdomen Alzheimer har så svårt att skapa ett stort folkligt engagemang.

Lena Hallengren anländer till poddstudion på Södermalm tio minuter försenad och är lätt stressad. Hon ler stramt, möjligen trött av att smittspridningen nu skjuter fart igen. Kanske också lite orolig för vad som ska hända i vårt poddsamtal.
De stora dödstalen på våra äldreboenden i våras går ju inte att undvika. Men att prata om Alzheimer och kognitiva sjukdomar är ett outforskat fält för socialministern. Jag kan inte se att hon ägnat mycket intresse åt den allvarligaste folksjukdomen i Sverige. En sjukdom som drabbar lika många som bor i Lena Hallengrens grannstad Västervik. Varje år.
Ändå tog det bara typ ett dygn för Lena Hallengrens stab att tacka ja till att komma till min podcast. Kanske hade hon hört om mitt poddsamtal med Drottning Silvia. Kanske vill hon trots allt göra en markering att hon tycker att kognitiva sjukdomar bör uppmärksammas mer. Hennes närvaro i min poddstudio blir så att säga ett statement.

”De sköraste som ju skulle skyddas”

Men så finns det ju ett direkt samband mellan sjukdomen Alzheimer och alla som dog som flugor på våra äldreboenden. Det kommer visa sig att det stora flertalet av de som dog var de demenssjuka. De sköraste som ju vårt samhälle skulle skydda från dag ett i pandemin.
Det här är känsligt märker jag under vårt samtal, och det är första gången hon höjer rösten.
”Skulle jag som socialminister fattat beslut om att ändra lagen så att man kunde låsa in dem (de demenssjuka) och sluta behandla dem som människor? Det är helt oacceptabelt.”
I vårt poddsamtal berättar Lena Hallengren bl a om följande:

– Om vilket beslut som var hennes svåraste i våras
– Om hennes egna känslor när hon såg att dödstalen steg i våras
– Om att det politiska intresset för att värna och stötta äldrevården redan verkar ha avtagit i politiska kretsar
– Om varför äldre och sköra alltid verkar komma i andra hand
– Om vad hon tycker om Drottnings Silvias kritik att ”de döda bara blivit en siffra i statistiken”
– Om vad hon kan lova de äldre när det gäller eventuella framtida besöksförbud
– Om hennes egen bild av vad som händer med en människa som drabbas av sjukdomen Alzheimer
– Om varför hjärnsjukdomen Alzheimer omgärdas med ett stigma, men inte t ex hjärtsjukdomar.
– Om varför så mycket pengar och resurser går till cancerforskningen, och så lite till Alzheimer och andra kognitiva sjukdomar
– Om vad hon kände när hon hörde mitt känslosamma poddsamtal med hennes kollega i regeringen, finansminister Magdalena Andersson
– Om vad hennes mamma Ulla, 71, säger när hon ser sin dotter på TV mest varje dag,
– Och vad Lena Hallengren vill ha av sina föräldrar när det känns tungt

”Det mest skrämmande med Alzheimer är att man förlorar kontrollen över sitt eget liv”, berättar socialminister Lena Hallengren i poddsamtalet med Henrik Frenkel

Vi avslutar vårt samtal i studion. Svenska Dagbladet är där med fotograf för att följa statsrådet under dagen. Nästa anhalt är ett äldreboende. Det är första gången äldreministern själv får komma på besök.
Jag plockar ihop mina papper och tänker att Lena Hallengrens nyfikenhet, kunskap och intresse för kognitiva sjukdomar ökat kanske lite, lite efter vårt samtal i studion.

Möjligen så mycket att hon, när väl coronan är nedkämpad, orkar dra igång en stor folkkampanj mot en av mänsklighetens största hälsoutmaningar just nu. Alzheimer och kognitiva sjukdomar. En sjukdom som har vare sig bromsmedicin eller vaccin. Och som alla insjuknade dör av.
Man kan ju få lov att drömma.
Till dess, lyssna på ett fint och öppet samtal med socialminister Lena Hallengren.

4.4 7 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

4 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tack Henrik för att du lyckats lyfta sjukdomen Alzheimer och dess konsekvenser till ministernivå. Kanske finns det då ett hopp om att även Alzheimer och andra kognitiva sjukdomar får sin del av mediabevakning och forskningsresurser. Förhoppningsvis kan även arbetssättet med BPSD-registret bli obligatoriskt i hela Sverige – det skulle så mycket bättre vård och även stöd för personalens sätt att arbeta.

Tack Lena för att du vägrar att låsa in ”demenssjuka” för att skydda dem mot covid-19. En person med Alzheimer är fortfarande människa och har större behov av trygghet och närhet än en frisk person. Vilken frisk människa som helst kan få panik och bli ”tokig” av att låsas in. För en person med kognitiv sjukdom är det katastrof.

Inlåsning är olagligt, det är är en straffåtgärd som kriminella blir dömda till av en domstol. En person med kognitiv sjukdom behöver omvårdnad och hjälp i den kaotiska situationen som råder i dennes huvud. Och när även omvärlden blir drabbad som nu av en pandemi, så behövs än mer vård och omtanke inte inlåsning.

Lena och Gunhild, det handlar väl inte om att låsa in demenssjuka, det handlar väl om att låsa ute viruset – oavsett vilka sjukdomar de äldre och svaga har på äldreboendena. Norge 277 döda. Sverige 5892. Sverige är tyvärr ett naivt land som reagerar långsamt. De som fick betala denna gång var de gamla och sjuka. Är själv i samma situation som Henrik…

[…] som Drottning Silvia, finansminister Magdalena Andersson och socialminister Lena Hallengren har deltagit i podden, liksom många andra kända aktörer i samhället. Alla är berörda av […]

4
0
Kommentera inlägget!x
()
x