fbpx

Snart fyra år efter att jag fick min Alzheimerdiagnos har jag vant mig vid tokigheter av de flesta slag. Med tokigheter menar jag inte bara sådant jag själv ställer till med, för det ska gudarna veta att jag gör, och då på ett stort antal sätt. Men, värst är nästan andras tokigheter. Låt mig berätta.

Bemötande. Jag har börjat göra lite märkliga saker. Till exempel en egenhet som har varat ett bra tag nu och det är att jag under mina många och långa promenader har en benägenhet att gå in i diverse butiker och handla saker. Grönsaker och bröd är bara några av dem. Det är bara det att jag gör det för ofta. Vi hinner inte äta upp det.

Jag är numera mycket medveten om att jag gör så här och tänker att det väl är ok att jag handlar men det vore ju toppen om jag åtminstone köper något vi kan ha nytta av. Därför har jag nu en lista i min mobiltelefon där jag skriver in småsaker som vi åtminstone inom rimlig tid kan behöva eller saker som håller länge.

Mammografi har alla kvinnor mellan 40 och 74 år rätt till. Även om man har alzheimer. Man ska även bli bra behandlad väl på plats. Så är det inte alltid.

Till exempel schampo och mensskydd. För det mesta går det hur bra som helst även om det naturligtvis även slinker med onödiga grejer hem ibland. Ett exempel på det är när jag efter en av mina promenader upptäckte att jag hade en femarmad kandelaber i kassen jag bar på. Jag hittade inget kvitto så jag vet inte ens var den kom ifrån. 

Jag har ett lättsamt sätt att se på mina infall och väljer ofta att skratta åt mina påhitt. För övrigt har jag oftast inga svårigheter med att skämta om mina sjukdomar, hur jobbiga jag än tycker att de är. Humor är ofta förlösande i svåra situationer. 

Humor är ofta förlösande i svåra situationer. 

Ibland undrar jag dock hur andra tänker när de möter en person med kognitiv sjukdom. Vissa verkar inte förstå att sådana personer finns, eller tror kanske att vi med demenssjukdomar över huvud taget inte kan klara oss själva oavsett hur kort eller långt in i sjukdomen vi har kommit.

Eller att demenssjukdomar är något som enbart gamla människor kan drabbas av. På mig är det nog få utomstående som kan ana att jag har en demenssjukdom och dessa har många gånger svårt att tro det när jag berättar hur det ligger till.

Dessutom är det fortfarande många i vårt samhälle som med ett skratt kastar ur sig saker som “Oj, jag är nog dement” när de glömt göra något de lovat. För det mesta måste jag vara extremt tydlig för att dessa personer ska förstå men ändå hamnar jag ibland i ganska absurda situationer. 

Vem kör egentligen? En taxiresa kan bli hur som helst om man har en kognitiv sjukdom. Mycket handlar om vem som kör. Är personen lugn, medveten om sitt ansvar och inkännande – då går det ofta bra. Är föraren motsatsen går det ofta sämre.

Två exempel på detta är följande händelser: Jag brukar åka sjukresetaxi till mina sjukhusbesök eftersom jag inte klarar av att åka buss eller spårvagn på grund av alla intryck det medför. För några månader sedan hade jag en tid bokad till astma- och allergimottagningen och hade som vanligt bokat en taxi till den adress jag skulle färdas.

Det visade sig dock snart att chauffören inte använde gps och inte heller hittade till den uppgivna adressen. När han frågade hur han skulle köra svarade jag att jag inte vet. Då fick jag en utskällning för att jag inte kunde guida honom. Jag satt i baksätet med gapande mun och en riktigt obehaglig känsla medan han cirklade runt en stund för att därefter stanna bilen och ringa någon som kunde lotsa honom rätt. Jag behövde flera timmar för att smälta den obehagliga känslan jag fick av hans agerande. 

Stöd oss på Alzheimer Life så vi kan göra mer för patienter och deras anhöriga

  • Bankgiro: 5587-456

  • SWISH: 1234866208

Som kvinna i medelåldern blir jag då och då kallad till mammografi. För några månader sedan var det dags för den senaste. Då jag har svårt att följa kartor i google maps och dessutom lätt går vilse brukar jag i förväg provgå sträckor till platser som jag ska ta mig till. Det gjorde jag inför denna aktivitet också. För säkerhets skull lade jag, som vanligt, på lite extra tid när jag planerade promenaden så att jag inte skulle komma försent.

Jag hittade den byggnad jag skulle gå in i och satte mig ner i en soffa för att vänta på att bli inkallad till undersökningen. När det blev min tur kallades jag in och ombads därefter att ta av mig på överkroppen, fick anvisningar om hur jag skulle stå och sköterskan lade därefter mitt bröst på en skiva . Därefter pressades den övre skivan ner och röntgenbilderna kunde tas.

Ja, alla ni som har gjort det vet nog hur det går till och att det faktiskt gör rätt ont. Som tur är går det över fort. Sedan var det dags för det andra bröstet och sköterskan bad mig ställa mig och göra likadant som med det första. Men hur skulle jag kunna det!? Jag kom ju inte ihåg hur jag hade stått trots att bara omkring en halv minut hade förflutit. Därför svarade jag henne att jag inte mindes hur jag skulle göra eftersom jag har Alzheimers sjukdom. 

Kan man skämta om allt? Och kan man göra det i alla sammanhang? Vad tycker ni?

Till svar fick jag ett rungande skratt och därpå utbrast hon “Jag med!”, varpå skrattsalvan fortsatte. Jag stod tyst kvar och efter en stund förstod hon nog att hon hade missuppfattat mig och skrattet ebbade ut. Under några sekunder stod vi båda två helt tysta innan hon fann sig och instruerade mig hur jag skulle stå nu när det var dags för andra bröstet att undersökas.

Därefter kunde jag klä på mig och ge mig av hemåt, samtidigt som allt snurrade i mitt huvud. Hur i hela friden tänkte hon där? Inte minst undrar jag om hon över huvud taget förstod vad som hade hänt? Fick hon en tankeställare kring sitt agerande? Eller kommer hon göra likadant nästa gång en person med kognitiv sjukdom kommer dit för att göra en mammografi? 

Kan man skämta om allt? Och kan man göra det i alla sammanhang? Vad tycker ni?

4.6 26 röster
Betygsätt inlägg

Kommentera inlägget här

Vill du enkelt kunna följa detta kommentarsfält genom att få e-postmeddelande? Klicka på Prenumerera nedan och välj mellan "När någon svarar på min kommentar" eller "På alla kommentarer"

Prenumerera
Jag vill få e-post:

15 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Man bör nog välja tillfällen då man ska skämta. Som professionell så bör man absolut veta. Så kanske man ska känna personen man skämtar med.
Min kloka dotter! Trots din sjukdom så har du så mycket att lära ut.

Tack fina mamma! Min allra största supporter. 😘

Vissa saker skall man nog tänka sig för att skämta om. Min man har också fått Alzheimers i unga år. Vår yngsta dotter som påverkats mycket av det som hänt vår familj tar väldigt mycket åt sig när kompisar/lärare o andra vuxna vräker ur sig att man har fått en släng av alzheimer/demens.

Åh, vad tråkigt att ni också är drabbade mitt i livet. Och att er dotter får höra sådana kommentarer också. Jag förstår verkligen att hon blir illa berörd av att höra sådant. All styrka och omtanke till er! ❤️

Jag tror man kan skämta om nästan allt men INTE i alla sammanhang och INTE med personer man inte känner. Så lätt att såra och kränka på ett klumpigt sätt. Blir bedrövad när jag ser och hör hur dålig, rent allmänt, demenskompetensen är i vårt samhälle.

Kloka tankar du har tycker jag. Tack för din reflektion. 🙏

Om en person säger att hen har Alzheimers sjukdom borde alla människor lyssna på det. Att börja skämta om att också vara dement med ett skratt för att släta över sina misstag i stressade lägen är direkt olämpligt, om man hört en främling förklara varför hen glömt det som ska göras. Det är tyvärr ganska vanligt. Senast idag hörde jag en liknande kommentar. Eftersom båda mina föräldrar fick sjukdomen är jag lyhörd för alla dessa uttalanden. Jag hoppas fler ska sätta sig in i hur hjärnan kan börja krångla, att man kan skratta själv åt sitt agerande när det strular till sig. Man är trots allt en människa ända tills den sista dagen i livet, precis som alla med sjukdomar som tex förlamning, hjärtproblem, ALS, cancer osv. Alla bör bemötas med respekt och tas på allvar.

Så bra du sätter ord på dina tankar! Tar till mig av dina kloka tankar och dina ord: ”Man är trots allt en människa ända tills den sista dagen i livet, /…/ . Alla bör bemötas med respekt och tas på allvar.”

Den som äger sin sjukdom kan ju skämta om sina egna egenheter. Det kan underlätta för omgivningen genom att det avdramatiserar. Som man säger; allt har sin tid, skratt o allvar. Som proffessionell skämtar jag aldrig med dem jag möter i yrkessammanhang men med kollegor har vi ibland grov s k galghumor

Det låter klokt. I sin yrkesroll ska man vara professionell men privat, och kanske i det slutna rummet, kan man skoja på ett annat sätt.

Fick diagnosen 2018 mitt liv förändrades men lärt mig leva med den. Närminnet börjar reta mig
Jag följer gruppen det är mycket bra med tydlig information.

Hej Eva! Vad bra att du har hittat hit och trivs här. Jag känner att jag också får ut mycket av att läsa de andras inlägg. Och jag känner mig mindre ensam när jag tar del av andras berättelser.

Nä det passar dig inte alltid att skämta om allt. Kramar till dig

Tack snälla du! Kram

Hej! Diagnosen förändrade mitt liv i mycket hög grad. Rädslan att inte komma ihåg, att inte hitta rätt geografiskt, att se minskade möjligheter, att belasta den person jag älskar, att blivit belastad av rädslan att inte minnas. Rädslan övergick och ibland till ilska när jag inte mindes. Letade metoder för att minnas. Sparar det jag ska minnas i mobilen och skriver minneslappar. Ställde höga krav på mig själv att minnas vilket ökade stressen vilket i sin tur minskade möjligheten att minnas. Sedan några månader har jag insett att min rädsla förstör den tid jag har kvar innan jag gått in i dimman totalt. I nuläget har jag tagit tag i det som jag vill få ordning på innan det är försent. Diagnosen Alzheimer är skrämmande och hård. Att ha insikten hur det kommer att bli förstör mitt liv i hög grad till och från. Försöker leva så gott det går. Letar aktiviteter där jag glömmer diagnosen, sorgen och och tankar kring att vara en framtida belastning för mina närmaste och kära. Det är stunder där jag befinner mig i ett helvete av rädsla och sorg över att min relation till mina närmaste och käresta kommer att bli en tung belastning, Ska nu under sommaren försöka lägga all rädsla och mörka tankar åt sidan så gott det går och njuta av livet.

15
0
Kommentera inlägget!x
()
x